Terzića avlija

Adresa: Sevojno
Region: Zlatiborski
Opština: Užice
Pošt.broj: 31205
Lokacija: Terzića avlija se nalazi u selu Zlakusi (185km od Beograda, na pola puta između Požege i Užica, na pruzi Beograd-Bar a u okruženju Zlatibora, Mokre Gore, Tare, Divčibara, Ovčarsko-kablarske klisure …).
Cena noćenja (din): 1.300 DIN
Cena noćenja sa doručkom (din): 1.550 DIN
Cena polupansiona (din): 1.900 DIN
Cena punog pansiona (din): 2.300 DIN
Tip smeštaja: Etno sela
Apartman: 2
Boravišna taksa: 60 DIN

 

Opis: Etno park “Terzića avlija” predstavlja muzej na otvorenom i zatvorenom, tipično seosko domaćinstvo iz okoline Užica sa kraja XIX i početka XX veka. Sastoji se od muzejskog dela, ugostiteljskog dela i apartmana za smeštaj gostiju u seoskom turizmu. Muzejski deo obuhvata jednu kuću staru preko 100 godina (izgradjena 1907. godine) koja je preuređena u apartman u etno stilu (sa neobičnom brezovom sobom), drugu kuću (izgrađena 1925. godine) u kojoj je izložena bogata zbirka eksponata, počev od doba Rimljana, vremena turske vlasti, balkanskih ratova, Kneževine i Kraljevine Jugoslavije pa sve do poslednje Jugoslavije, kao i postavka mladenačke sobe sa početka XX veka, brvnaru sa postavkom škole iz vremena II svetskog rata sa klupama skamijama kao i brojne eksponate izložene na otvorenom. Ugostiteljski deo obuhvata letnju baštu sa 100 natkrivenih mesta u autentičnom slikovitom seoskom ambijentu, krčmu-kačaru sa do 50 mesta, šank u avliji … Sredinom avlije žubori potočić sa slapovima i manjim jezercetom na koje se pružaju pogledi iz neobičnih letnjikovaca a u avliji su još i bunar dubok 12m sa hladnom bukovom vodom, mlekar, šupa, salaš, letnja pozornica, prodavnica suvenira, kao i baza za planinare sa mokrim čvorovima.
Terzića avlija raspolaže sa dva apartmana (oba sa četiri zvezdice i za oba je dobijen certifikat ECEATA, za instrane goste). Jedan apartman (dvosobni, sa sedam ležaja) je u modernom stilu (klima, kablovska TV, centralno grejanje) i sastoji se od prostranog dnevnog boravka, spavaće sobe, lođe sa svetlarnikom, čajne kuhinje, balkona, kupatila sa tuš kabinom. Drugi je radjen po uzoru na narodno graditeljstvo (polubrvnara-polučatmara) i opremljen je u etno stilu – dnevni boravak je napravljen od brvana, spvaća soba, dečija soba, trem, kupatilo sa tuš kabinom. Pored ovog smeštaja omogućen je smeštaj za planinare u brvnari sa krevetima sa slamaricama, u sopstvenim šatorima ( električni priključak i mokri čvorovi sa tuševima obezbeđeni) ili u iznajmljenom šatoru iz etno parka. Takođe, u bližem i daljem okruženju etno parka na raspolaganju je još 50 ležajeva u drugim domaćinstvima.
Gostima su u ponudi obilazak muzejskog dela etno parka, tradicionalna jela spremana u zlakuškom zemljanom posuđu, domaći sokovi,šetnja i vožnja bicikle markiranim stazama (koje spajaju Terzića avliju sa Potpećkom pećinom, vodopadima, starim vodenicama, ribnjacima i ribljim restoranima na rečici Petnici, vrhom Gradina na kome je spomenik u obliku kamene piramide iz II sv. rata, vododelnicom na kojoj se nalazi nekoliko lepih vidikovaca sa kojih se pružaju pogledi na vrhove Zlatibora (Tornik i Čigotu), Ovčara, Kablara, Mučnja, Golije, Jadovnika, Jelove Gore, doline Rzava, panoramu Požege, Sevojna …, Roškom banjom, rekom Rzav na kojoj se nalaze lepe plaže, viseći mostići, majdanom u selu Rupeljevo gde zlakuški grnčari vade rudu kalcit (tzv. vrstu) koja im služi kao vezivni materijal pri izradi zemljanog posuđa), promotivni prikaz tehnologije izrade zemljanog posuđa na ručnom vitlu i školu grnčarije, školu folklora (pesama i igara iz cele Srbije), letenje paraglajderima, kupanje u najčistijoj reci u zapadnoj Srbiji (Rzavu), posetu Potpećkoj pećini, likovnoj galeriji slikara Vasilija Terzića, poseta manastirskoj crkvi iz XIII veka (u selu Godovik), rimskom kamnom mostu na rečici Derventi … Terzića avlija je pogodna baza iz koje se mogu obilaziti Zlatibor, muzej selo Sirogojno, Drvengrad, Šarganska osmica, manastri Rača, spomen park Kadinjača, crkva brvnara u Užicu, Bela karanska crkva, ovčarsko-kablarski manastiri, Divčibare, Sabor trubača u Guči … Terzića avlija je u programu đačkih eksukrzija, stranih turoperatora, mogih domaćih turističkih agencija, planinarskih društava a često priređuje bogat kulturno-umetnički program. Za sezonu 2007-2008. godine dobitnik je Turističkog cveta kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji, koje na svetski dan turizma dodeljuje Turistička organizacija Srbije.
Terzića avlija” nudi mogućnosti organizovanja raznih manjih slavlja i proslava (do 100 osoba), turističke i druge usluge.