Salaš 84

Adresa: Salaš 84, Novi Sad
Region: Južno Bački
Opština: Novi Sad
Pošt.broj: 21000
Lokacija: Salaš 84
Cena punog pansiona (din): 9.500 DIN
Tip smeštaja: Salaši
Dvokrevetne sobe: 3

 

Opis: Na mestu gde se spajaju zlatna polja žita i nebesko plavetnilo nastala je oaza mira Salaš 84. Horizont u kome vreme stoji u daljini presecaju tornjevi crkava svih veroispovesti.
Iz nepreglednog prostranstva njiva izranja bela kuća sa velikim trščanim tremom i bogata besprekorno uređena okućnica sa nevidljivim prvim komšijom.
Petlovi će Vas probuditi da ne propustite obilan bački doručak, pecanje na jezeru, vožnju fijakerom po okolini, a muzika tamburaša će Vas ispratiti duboko u noć.
Dođite da otkrijete savršeno mesto za odmor.

Salaš 84 izabran je od strane organizacije USAUD za jedno od deset Savršenih mesta duž koridora 10 (autoputa E-75). Od kako je otvoren za posetioce Salaš 84 je nosioc titule počasnog člana Diplonatskog koda, a zbog vrhunskog kvaliteta objekta i usluga dobitnik je Velike zlatne medalje Novosadskog sajma i Zlatnog turističkog srca kao najuspešniji objekat u Srbiji na konkursu koji je organizovao Sacen International u akciji Biramo najuspešnije u 2004. godini. Takođe Salaš 84 je poneo titulu Biznis parner u 2005. godini.

Salaš je zadržao svoje ime iz vremena od pre 300 godina kada je na ovim prostorima postojalo 350 salaša – seoskih domaćinstava, a jedino je ovaj salaš obnovljen i od pre tri godine uključen u turističku ponudu. Do njega se može doći autoputem E 75 od Novog Sada prema Zrenjaninu, sa zatim skrenete levo kod oznake Salaš 84 asfaltnim putem do samog salaša.

Po ovome sudeći ovaj salaš je u mogućnosti da Vam pruži najkvalitetniju uslugu i užitak u opuštenom i slikovitom ambijentu vojvođanske ravnice. U centralnom objektu na spratu se nalazi sala za konferencije i multimedijalne prezentacije kapaciteta od 75 mesta, a u prizemlju sala za ručavanje za 150 gostiju koja izlazi na prostranu terasu nad jezerom. Ovaj elitni salaš je mesto na kome možete provesti nekoliko nezaboravnih dana, ako ste: zaljubljeni u prirodu, uživate u bogatoj u bogatoj jedinstvenoj tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji, želite da se venčate u ovom čarobnom ambijentu, da se rekreirate ili odete u lov i naročito ako želite da posetite mesto na kojem je živeo Albert Anštajn sa svojom suprugom i naučnikom Milevom Marić. Jer baš u blizini samog Salaša 84 i njihove vile na samo stotinak metara od salaša, nalazi se dud ispod koga su Mileva i Albert smišljali teoriju relativiteta. Na salašu se nalazi mala, ali vredna zbirka predmeta koji su pripadali čuvenom naučniku i njegovoj supruzi: njihov venčani list, foto aparat i Alberova lula. Ovi vredni predmeti su poklon Salašu 84 od čuvenog fizičara Dr. Ðorđa Krstića.

Tokom tri veka koliko Salaš 84 živi u vojvođanskoj ravnici narod ga naziva Marijin salaš i to po dve Marije. Po Mariji Tereziji, austrijskoj carici (171-1780), koja je u nekoliko navrata posećivala salaš i čak dva puta tu noćila. Dugo je prepričavana njena raskošna zabava na salašu. Gostinska soba u kojoj je spavala i danas je na svom mestu. Večna je priča o njenom starom drumu koji je bio važna vojvođanska saobraćajnica, a danas vodi do samog salaša. Druga Marija je čuvena lepotica koja je sa salaša ispratila Lazara u I sv. rat. Čekajući ga na salašu molila se svaki dan okrećući se svakom tornju koji se vidi u daljini. Iako su Lazara svi oplakali, pa čak i rođena majka, on se jednog dana pojavio na salašu. I tako nastaje predanje da se sa tog mesta treba moliti za ljubav.

Ako ste na proputovanju kroz Vojvodinu i želite da posetite Novi Sad, Petrovaradinsku tvrđavu i barokne Sremske Karlovce, a svakako i sada već čuveni Salaš 84 dođite da ovde pronađete mir i nahranite dušu i telo uz nezaboravnu vojvođansku kuhinju i nadaleko čuveni bermet i najkvalitetnija domaća vina koja su se nalazila na vinskim kartama austrijskog dvora i Titanika.