Najda Jandrić

Adresa: selo Topli do
Region: Pirotski
Opština: Pirot
Pošt.broj: 18300
Lokacija: Stara Planina
Cena noćenja (din): 540 DIN
Tip smeštaja: Kuće u selu
Dvokrevetne sobe: 1
Boravišna taksa: 20 DIN
Osiguranje: 10 DIN
Popust za penzionere: 10%
Uslovi plaćanja: avansno

 

Opis: SELO TOPLI DO
Do njega se dolazi za oko 55 min autom od Pirota
Topli do, jedno od najudaljenijih sela koje se nalazi na 33 km od Pirota, najbliže od svih sela pod Midžorom (2.169m). Nalazi se u parku prirode. Nalazimo ga upisanog pod istim imenom u dželepkeškom spisku dažbina 1576-1577. godine. Samo selo je zadržalo u mnogome svoj izgled u arhitekturi od pre 100 godina I kao takvo sigurno predstavlja jedno oa najautentičnijih sela na Staroj planini. Na samo 7 km od sela nalazi se vrh Babin zub (1.759 m). Do samog sela se dolazi iz pravca sela Temska i prolazi se kroz kanjon reke Temštice (“Mali Kolorado”) zasigurno jedan od najlepših i najatraktivnijih kanjona ovakvog tipa u Srbiji. U samom selu se nalazi crkva posvećena prepodobnoj majci Paraskevi, podignuta krajem 19v. i početkom 20 v. 27.Oktobra selo slavi Petkovicu, Pejčin dan. Kroz samo selo protiče Toplodolska reka koja nastaje od mnogih potoka, izvora i manjih rečica koji izviru na prostoru između Žarkove čuke, Tupanara, Midžora i Dugog Bila, kao što je Javorska reka, Požarska reka I dr. Karakteristična planinska reka koja teče kroz vrlo živopisan I atraktivan kanjon u dužini od oko 19,8 km. Kao takva reka predstavlja posebo zanimljivu prirodnu I turističku zanimljivost a posebno je pogodna i jedna sigurno od najatraktivnijih voda za ribolov u Srbiji. Uliva se u reku Visočicu sa leve strane u blizini Mrtvačkog mosta na 700 m.n.v. gde nastavlja svoj dalji tok pod imenom reka Temštica.
Posebna atrakcija je I to da se na oko 4 km od sela I pešačenjem od oko 120 min. može stići do najvišeg vodopada u Srbiji, Piljski vodopad- 64 m. Na oko 8 km od sela se nalazi i drugi interesantan vodopad, Kurtulski vodopad – 27m. Osim ovih vodopada tu su i drugi manji a svi zajedno se nalaze u Parku prirode i čine posebnu atrakciju u ovom delu Stare planine. Samo selo ima izvanredne mogućnosti za šetnju, lov, ribolov, posmatranje ptica I drugih endemskih vrsta, branje bilja, pečuraka idr.

Putni pravac: Pirot- Temska – Toli do i Knjaževac-Kalna-Temska-Topli do
Udaljenost od Pirota: 33 km
Nadmorska visina: oko 800 m
Smeštaj u domaćinstvu Jandrić Najde – je udoban, u kući stare tipične gradnje za Staroplaninska sela, komforna koja u svom sastavu raspolaže sa 1 spavaćom sobom sa francuskim ležaja, kuhinjom i trpezarijom, kupatilom sa svim potrebnim sanitarijama, zajedničkim ulazom u sobe i dvorištem koje stoji na raspolaganju gostima. Sama kuća se nalazi u blizini Toplodolske reke na oko 30m.