Ključ raja

Adresa: Selo Ključ
Region: Kolubarski
Opština: Mionica
Lokacija: Selo Ključ
Cena noćenja (din): 1.000 DIN
Cena noćenja sa doručkom (din): 1.200 DIN
Cena polupansiona (din): 1.500 DIN
Cena punog pansiona (din): 2.000 DIN
Tip smeštaja: Brvnare i vajati
Apartman: 2

 

Opis: Etno centar se nalazi na 100 km od Beograda, 80 km od Šapca, 20 km od Ljiga i Ibarske magistrale, 20 km od Valjeva, u podnožju Divčibara, na području opštine Mionica. Mionica je opština od 17.000 stanovnika od čega 14.500 živi raspoređeno u 36 sela. Poljoprivreda i turizam čine osnovu ekonomije opštine Mionica. Turističku ponudu Mionice čine:
– Banja Vrujci na 10 km od Mionice
– Vazdušna banja i zimski turistički centar Divčibare, na 30 km od Mionice
– Struganik – rodna kuća Vojvode Živojina Mišića
– Ravna gora
– Park prirode Ribnica u okviru koga se nalaze Ribnička pećina (stanište 1 5 različitih vrsta slepih miševa) i Šalitrena pećina (značajno arheološko nalazište u kojoj tragovi života datiraju još iz perioda 20.000 godina pre n.e)
– Stara crkva i škola

Prijatna, opuštajuća i optimistička atmosfera doprinosi simboličnom nazivu “Ključ raja”. Reka Lepenica protiče kroz čitav kompleks. Na početku sela reka se račva u tri pravca, a pri kraju komleksa ponovo spaja u jedan tok i stvara atmosferu u kojoj gostu preostaje jedino da uživa.

U okviru kompleksa je Stara vodenica u kojoj se melje tradicionalno srpsko kukuruzno i integralno brašno od domaće pšenice belice. U okviru vodenice u izgradnji je apartman. Zatim, ribnjak sa pastrmkom gde gost može uživati u pecanju. Sam uzgoj pastrmke predstavlja jedan od dokaza o ek o razvoju kompleksa. Takođe, tu je Restoran u etno stilu, pomoćna kuhinja sa hlebnom furunom i sušarom za meso (srpsku pršutu), gde gost može da proba specijalitete “Ključa raja” i, po želji, da uživa u tradicionalnoj srpskoj hrani i piću. Na potkrovlju restorana nalaze se apartmani za odmor. U fazi dorade je Vajat apartman sa potkrovljem, a u Starom Vajat apartmanu je etno postavka ručnih radova Udruženja žena iz valjevskog kraja “Nada”. Po celom kompleksu posađeno je povrće u drvenim kontejnerima, kao i ukrasno drveće i cveće. Na sredini kompleksa nalaze se stara „šinska kola“ oslikana rukom slikara Slobodana Topalovića. Pored vodenice nalazi se Kuća za pomeljare koja je pretvorena u apa rtman pored same reke. Iznad kompleksa nalazi se brana na reci Lepenici, gde je predviđeno da se izgradi bazen za posetioce etno sela.

Namera nam je da Vas ugostimo u ovoj nepresušnoj riznici Srbije. Po Vašoj želji, možemo organizovati posete: Banji Vrujci, Divčibarama, Struganiku, Ravnoj g ori, manastirima Lelić i Ćelije, kao i ostalim kulturno-istorijskim i prirodnim znamenitostima koje se nalaze na teritoriji opština Mionica i Valjevo. Dobro došli u “KLJUČ RAJA“ !