Janja Šomođvarac

Adresa: Pionirska 22
Opština: Sombor
Pošt.broj: 25000
Lokacija: Bački Monoštor
Tip smeštaja: Kuće u selu
Dvokrevetne sobe: 2

 

Opis: Na raspolaganju su dve dvokrevetne sobe. Tradicionalno uređeno dvorište sa starim čardakom i pomoćnim prostorijama za uzgoj stoke, grnčarijom i drugim elementima ostavljaju utisak tradicionalnog monoštorskog domacinstva. Osim noćenja, postoji mogućnost konzumiranja domaćih kajsija, krušaka, višanja i domaćih proizvoda od voća.

Bački Monoštor je udaljen 15 kilometara od Sombora, u pravcu zapada.
Nazivaju ga “Biserom Gornjeg podunavlja”, a nalazi se između prelepih šuma, “zagrljen” rukavcima Dunava.
Na području Bačkog Monoštora postoje ostaci starih utvrđenja. Za neke od njih se ne zna tačna lokacija, ali je svakako najpoznatije mađarsko utvrđenje Bodrog.
Turistička ponuda se zasniva na prirodnim lepotama šuma i voda „Monoštorskog rita“.
Samo naselje iz doba Marije Terezije je još uvek sa vidljivim ostacima gradnje kuća od prirodnih materijala: zemlje, drveta i trske. Centralno mesto zauzima katolička crkva „Svetog Petra i Pavla“ koja je pod zaštitom države.
Bački Monoštor je riznica bogate kulturne tradicije većinskih etničkih Šokaca, koje karakteriše jedinstvena bogata nošnja koja se tradicinalno izrađuje više od 200 godina.
Mnogi građani iz Sombora i šire okoline imaju vikendice u vikend naseljima: Adica, Opaljenik, Dondo, Štale.
Bački Monoštor je poznato lovno područje, a vode koje ga okružuju predstavljaju pravu poslasticu za ribolovce.
U tradicionalnom seoskom ambijentu svaki putnik namernik može da provede prijatan odmor, a gostoprimivi domaćini će prezentovati monoštorske kulinarske specijalitete. Dobrodušni i vredni domaćini su vrata svoga sela širokogrudo odškrinuli gostima koji iskazuju sve veće interesovanje za domaću kuhinju i eko-ruralni turizam.

2 comments

  1. Poštovanje, ja sam vam rod, tatina ste sestra od tetke. Stipan Šomođvarac je moj otac. Salaš je prelep, volela bih ga posetiti.

  2. Ja sam vam rod, tatina ste sestra od tetke. Stipan Šomođvarac je moj otac. Salaš je prelep, volela bih ga posetiti.

Comments are closed.