Duško Nikolić

Adresa: Sijarinska banja
Region: Jablanički
Opština: Medveđa
Lokacija: Sijarinska banja
Cena noćenja (din): 500 DIN
Tip smeštaja: Kuće u selu
Dvokrevetne sobe: >10
Br.kupatila: 6

 

Opis: Nosilac turizma kao privredne grane u opštini Medveđa je Sijarinska Banja. Sijarinska banja, koja se nalazi 10 km od Medveđe (50 km od Leskovca, 70 km od Prištine i oko 320 km od Beograda), sa svim svojim potencijalima i prirodnim bogatstvima, predstavlja pravi oslonac za razvoj turizma.
Nosilac turističkog razvoja je Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju “Gejzer” u Sijarinskoj banji. Najveći potencijali su mineralni izvori, kojih je 18 u dužini od 800 metara.
Sijarinska banja leči veliki broj bolesti i oboljenja koštano-mišićnog sistema. Posebno leči razne vrste reumatizma, artroze, spondiloze,stanja posle povreda i ranjavanja, išijas, lumbago, stomačna oboljenja i bolesti creva, loše varenje, nadimanje stomaka, zatvor, slabi apetit, povećanu ili smanjenu kiselinu, šuljeve, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pesak u mokraćnim kanalima, stanje posle razbijanja ili hirurškog odstranjenja kamena, upale mokraćnih puteva.
Pored toga, leči bolesti jetre, žučnih puteva i pankreasa, hronične upale žučne kese, hronični hepatitis. Uz to, leči ginekološka oboljenja, zapaljive procese i izvesne oblike steriliteta. Značajan je udeo u lečenju plućnih bolesti, neuroze, psihofizičke iscrpljenosti, blaže, srednje i teže oblike šećerne bolesti i konjuktivitis.
U hotelu “Gejzer” visoke “B” kategorije ima 277 ležajeva u apartmanima, jedno i dvokrevetnim sobama sa kupatilom. Postoji više salona za dnevni boravak, TV i šah sala, zatvoreni bazen za kupanje i rekreaciju.
U hotelu se nalazi medicinski blok sa najsavremenijom medicinskom opremom za hidroterapiju, terapiju blatom, elektroterapiju, kinezi terapiju, inhaliranje i za tople kure lekovitom vodom. Zagrevanje hotelskog i medicinskog prostora vrši se putem postojećih izvora tople vode tako da je u najhladnijim zimskim danima temperatura vazduha u hotelu iznad 20 stepeni. Pored hotelskog smeštaja u Sijarinskoj banji ima oko 1.500 mesta ležajeva u privatnom sektoru, što ne zadovoljava u potpunosti potrebe banjskog lečenja i gostiju koji borave u ovom mestu tokom čitave godine. Reprezentativni smeštajni i zdravstveni kapaciteti Sijarinske banje u potpunosti odgovaraju savremenim zahtevima turističke i zdravstvene potražnje.
Poseban raritet i specifičnu turističku atrakciju predstavlja gejzir u Sijarinskoj banji, jedinstvena i na daleko čuvena i poznata prirodna tvorevina. Ogromni su potencijali podzemnih voda čija su ispitivanja u toku. U Sijarinskoj banji postoji 26 registrovanih izvora, od kojih 18 imaju terapijsku vrednost. Voda pojedinih izvora po svom hemijskom sastavu je različita: alkalna, kisela, gvožđevita, sa temperatorom od 68 do 76 stepeni.
Posebnu istorijsku, kulturnu i turističku vrednost ovoga kraja čine ostaci Caričinog grada koji je izgradio Justinijan u Prvom veku nove ere. Iskopine i ostaci Caričinog grada nalaze se na oko 25 km od Medveđe, u opštini Lebane.
Na području opštine nalazi se veći broj Pravoslavnih crkava iz ranovizantijskog i kasnijih perioda, kao i dve džamije.
Ovo područje je uvek bilo veoma tranzitno i posećeno tako da ima brojnih ostataka naše bogate istorijske i kulturne prošlosti.
Izgradnja turističkih i pratećih objekata (hotela “B” kategorije i sportsko-rekreativnog centra), izgradnja fabrike mineralne vode i bezalkoholnih pića, izgradnja staklenika i toplih leja, uz dalju izgradnju putne, eletkroenergetske, vodoprivredne i komunalne infrastrukture, stvoriće realne predispozicije za brži razvoj banjskog, zdravstveno-rekreativnog, izletničkog i tranzitnog turizma i za razvoj čitavog Gornjojablaničkog kraja.
Specifičan i veoma povoljan geografski položaj opštine, obilje prirodnih bogatstava, pre svega šumski i poljoprivredni fond, daju osnova da ova zdrava životna sredina ima sve preduslove za dalji razvoj seoskog turizma i za proizvodnju zdrave hrane.
Opština raspolaže sa većim brojem ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, bifei, picerije, kafići) gde se služe nacionalna jela i pića, kao i čuveni specijaliteti ovoga kraja (domaća šljivovica i prepečenica, jagnjeće i svinjsko pečenje, leskovački specijaliteti). To su objekti koji su uvek dostupni, ne samo mladima već i drugim gostima, za kvalitetnu hranu, zabavu i odmor.
Pored Sijarinske postoji i banja u Tularu koja je interesantna samo kao izletička destinacija.