Zakos

Adresa: Smiljanski zakosi Zlatibor
Region: Zlatiborski
Opština: Čajetina
Pošt.broj: 31315
Lokacija: Zlatibor
Godina gradnje: 2008
Tip smeštaja: Brvnare i vajati
Apartman: 4
Br.kupatila: 4
Rezidencija: 1

 

Opis: Brvnare “ZAKOS” se nalaze se na planini Zlatibor u srcu Srbije, jer od Smiljanića zakosa do Beograda ima 236km, do Novog Sada 306km, baš koliko i do Jadranskog mora.

“Ruža vetrova” se rascvetava upravo ovde, susreću se kontinentalna i mediteranska klima. Brvnare se nalaze u podnožju Čigote na nadmorskoj visini od 1.033 metra, što ih čini idealnom lokacijom za rehabilitaciju obolelih od respiratornih organa, štitaste žlezde i anemije svih oblika.

Zaklonjene su od udara hladnih vetrova koji se slamaju o okolne visove, te boravak baš ovde povoljno utiče na poboljšanje krvne slike.

Same brvnare i uređeno dvorište su mesto privremenog boravka onih koji, pre svega tragaju za zdravljem, ali i za blagodetnim mirom zlatiborskih padina na kojima se oči odmaraju, a telo puni energijom.

Gostima su na raspolaganju četiri brvnare (Vila Nikolina, Vila Jovana, Vila Luka, Vila Abazović) od po 50m2 i svaka se sastoji od dve spavaće sobe sa po dva kreveta, kuhinje, trpezarije, kupatila sa hidromasažnom tuš kabinom i trema. Svaka brvnara ima svoj letnjikovac.

Celokupan prostor je ograđen, a gostima je na raspolaganju velika zelena površina, fontana sa mostićem kao i niz dodatnih sadržaja za decu.

U danima velikih vrućina bazen za rashlađenje i izvorska voda sa dubine od 32 metra biće osveženje koje prija. Gostima je na raspolaganju i zidani roštilj-ražanj za one koji veruju da je jagnje kralj životinja jer lava nikada probati ne mogu.

Brvnare su udaljene od magistralnog puta oko 150m, a za goste je obezbeđen parking prostor.

Preko puta se nalazi novoizgrađeno skijalište “Tornik” (1.496 m), udaljeno 6 km asfaltnim putem. Zima blaga, a snega ima od oktobra do maja.

Za one koji, pak, tragaju za avanturom tu smo da po dogovoru organizujemo krstarenje po jezeru Perućac, regatu na Drini, izlete u Sirogojno, vodopad u Gostilju, i posebno intresantnu Stopića pećinu u selu Rožanstvo (duga je 2000m sa visinom od 50m, jedinstvena je po bigrenim “kadama” – udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se skuplja voda, a kada nadođe, pretače se iz njih u vidu jedinstvenih kaskada).