Pavlovića Staze

Adresa: Banja kod Priboja / Pribojska Banja – Priboj na Limu
Region: Zlatiborski
Opština: Priboj
Pošt.broj: 31337
Lokacija: Banja kod Priboja – Pribojska Banja
Godina gradnje: 2008
Cena noćenja (din): 500 DIN
Cena noćenja sa doručkom (din): 1.000 DIN
Cena polupansiona (din): 1.200 DIN
Cena punog pansiona (din): 1.500 DIN
Tip smeštaja: Kuće u selu
Dvokrevetne sobe: 1
Trokrevetne sobe: 2
Br.kupatila: 2
Boravišna taksa: 50 DIN

 

Opis: Banja kod Priboja / Pribojska Banja se nalazi u dolini reke Lim, 5 km od Priboja, na tromedji Srbije, Bosne i Crne Gore. Banja ima više termo-mineralnih izvora. Jači izvor daje 43 l/s vode temperature 37oC, a kapacitet slabijeg izvora je 15 l/s sa temperaturom od 36,5oC.
Voda je bez mirisa i ukusa – akvatoterma, a po hemijskom sastavu slabo radioaktivna (4,2 MJ) indiferentna homeoterma zemno-alkalnog tipa. Topla mineralna voda izbija na kontaktu vulkanskih stena sa krečnjacima. Vode ove banje imaju najviše kalcijuma, magnezijuma, bikarbonata, a ima i gvozđa, hlora, sulfata…
Banja je poznata po lekovitosti termomineralnih izvora još iz rimskog doba,a zbog svoje nadmorske visine (550m) ubraja se i u vazdusne banje.

U Banji se leče:
• hronično zapaljenje zglobova i mišića reumatskog porekla
• neuralgije
• zapaljenja perifernih nerava (išijas)
• polineurite
• ginekološke bolesti
• posledice povreda kostiju i mišića
• rekonvalescentna stanja kod kožnih oboljenja (ubrzavanje zarastanje rana i
promena na koži nastalih kao posledica šećerne bolesti i oslabljene periferne
cirkulacije)
• funkcionalna oboljenja i stanja posle operacija digestivnog trakta

Gosti mogu da posete obližnji manastir Sv. Nikole iz 12. veka, jedan od najznačajnijih
srpskih srednjevekovnih spomenika.U njemu se nalazi bogata riznica, čiji su predmeti nastali od kraja 15. do kraja 17. stoleća. U riznici otkopanoj 1974. godine bilo je 40 predmeta, isključivo od belog ili pozlaćenog srebra, sa ili bez dragulja, od gorskog kristala i rožine okovane u srebro. U blizini je i manastir Mileševa,gde se nalazi poznata ikona Belog Andjela.

Postoji mogućnost organizovanja izleta do planina Zlatar i Zlatibor, kao i Potpećkog,
Zlatarskog i Radoinjskog jezera, odnosno reka Lim i Uvac, koji pružaju odlične uslove
za ribolov.U kanjonu reke Uvac nalazi se i najveci rezervat beloglavog supa u Evropi,jedan od poslednjih u ovom delu Evrope,sa preko 140 parova ovih retkih ptica.U blizini je i Mokra Gora,sa poznatim“Drvengradom“naseg reditelja Kusturice, kao i Visegrad,sa cuvenom na Drini Cuprijom.

Ljubiteljima netaknute prirode,kao i onima zeljnim avanture, bice tesko da se odluce u kom pravcu krenuti u istrazivanje.Planine Bic, Banjsko Brdo, Ljeskovac,(sa cije druge strane se pruza pogled na Zlatibor), plene svojom lepotom, i svoje posetioce ostavljaju bez daha.U podnozju planine Ljeskovac se nalazi i manastir Uvac,u netaknutom delu prirode,kraj istoimene recice.Svako ko jednom vidi ovo mesto,uvek ga se rado seca,i nastoji da se opet tamo vrati.

„Pavlovića staze“ se nalaze na nekih 500 metara od centra Banje, dovoljno daleko od buke i guzve, na jednom mirnom, izvisenom mestu. Kuca se nalazi uz samo imanje manastira Sv. Nikole, tako da svi ljubitelji prirode mogu uzivati u predivnoj setnji kroz livade i portu Manastira,na putu ka centru Banje.
Raspolazu sa 8 lezajeva, rasporedjenih u dve trokrevetne i jednoj dvokrevetnoj sobi, kuhinjom za goste, kao i kupatilom sa tus kabinom i masazerom. Kvalitet je ovom domacinstvu na prvom mestu, i upravo tako su i opremljene prostorije.
Ljubitelji domace hrane imace tezak zadatak da se odluce sta pre probati, jer na ponudi su, preko mleka i mlecnih proizvoda, mnostvo drugih mirodjija iz domace kuhinje,meso,riba,kolaci,miris rostilja u jutarnim casovima…Ponose se cinjenicom da je cena i vise nego simbolicna u poredjenju sa kvalitetom i obilnosti obroka.Sve u cilju dobre atmosfere,i pravog odmora,u krugu prijatelja,gde odnos domacin – gost maltene se ni ne primecuje.Naravno,na raspolaganju je i kuhinja,samo za potrebe gostiju,sa svim pratecim uredjajima,tako da svako ko licno zeli sebi spremati hranu,imace pri ruci i vise nego sto mu je za to potrebno.
Za dnevne, i naravno vecernje trenutke tu je i basta sa terasom, sa koje se pruza pogled na brda oko Priboja, kao i brda u BiH. Za decu je na raspolaganju kutak za igranje, a za starije rostilj, koji mami na druzenje.
Od ove godine ce u ponudi biti i “fitness basta”,vise fitness sprava koje ce se nalaziti u basti,i tu biti svima dostupne.Takodje ce biti i bicikli u ponudi,a jedna od lepsih stvari je sto ce biti i ATV / QUAD vozila u ponudi..
Osecajte se lepse nego kod kuce.