Mirkо Ðedović

Adresa: Gostilje
Region: Zlatiborski
Opština: Čajetina
Pošt.broj: 31313
Lokacija: Gostilje
Cena punog pansiona (din): 1.200 DIN
Tip smeštaja: Kuće u selu
Trokrevetne sobe: 1
Br.kupatila: 1
Boravišna taksa: 40 DIN

 

Opis: Zlatibor je planina izuzetne lepote, obiluje velikim prostranstvima koje karakteriše blago zatalasana visoravan, bujni pašnjaci, ispresecani brojnim rečicama i potocima.
Nesvakidašnji doživljaj pružaju divni zlatiborski pejzaži nepreglednih suvata i mirisnih livada, prekriveni poljskim cvećem i belim narcisom, kao i bogatim šumama “zlatnog bora”, jele i smreke.
Sva su zlatiborska sela živopisna i lepa što čini da Zlatibor ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma i to u: Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci…
Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su dobro opremljena za smeštaj i boravak gostiju.
Nezagađena prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode, izvorni način života u kome su sačuvane sve tradicionalne vrednosti, koje smo svi pomalo zaboravili, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste. Tu su i brojne mogućnosti za šetnje, sport, rekreaciju, organizovanje izleta do obližnjih pećina, izvora i vodopada. Lov i ribolov, jahanje, planinarenje, branje šumskih plodova, lekovitog bilja i druge rekreativno-zabavne aktivnosti u prirodi samo su mali deo turističke ponude. Turisti, po želji, mogu učestvovati u obavljanju redovnih seoskih poslova i poljoprivrednih radova.
Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i naučiti nešto o prošlosti. Zanimljive su, poetske i mistične mnoge priče, mitovi i legende, koje se ispredaju u ovom kraju.
Veliku kulturnu vrednost imaju građevine tradiconalne arhitekture, kao i proizvodi starih zanata i ručne radinosti. Izložbe i stalne postavke lokalnih umetnika, priredbe, smotre folklora i narodnog stvaralaštva su događaji preko kojih se upoznaju tradicija, kultura, folkolor, izvorna muzika, narodni običaji i druga obeležija seoskog života.
Nadaleko čuvena gostoljubivost i srdačnost zlatiborskih domaćina, koji svakog gosta primaju kao prijatelja, učiniće Vaš boravak posebnim i nezaboravnim.

Gostilje leži na obroncima planine, 30 km od centra na Zlatiboru. U selu živi oko 400 ljudi koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove i za skupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je živopisno, posebnu atrakciju predstavlja vodopad visok 20 m na reci Katušnici, na kojoj se nalazi stara vodenica. Atraktivna je za obilazak i rodna kuća Dimitrija Tucovića.